Opis
MOJITO
- pół limonki
- 2 łyżeczki cukru
- mięta około 8 do 10 dużych liści
- 40 ml białego rumu Bacardi / Havana Club
- kruszony lód
- woda gazowana
Prawdziwa historia MOJITO.
Szesnasty wiek to w pewien sposób narodziny pierwowzoru drinka mojito. Korsarz-kapitan Drake zwykł pijać TAFIĘ- alkohol uzyskiwany z trzciny cukrowej. Dodawano do tego miętę oraz sok z cytryny. Moment, w którym rum zastąpił tafię to narodziny prawdziwego moijto. Powstanie tego koktajlu warunkował rozwój technik dystylacji rumu.
Sporo źródeł mówi, że najprawdopodobniej rum po raz pierwszy uzyskano na wyspie Barbados. Dystylacja spowodowała, że ten trunek stał się bardziej klarowny, mocniejszy i wyrazisty.
W XVII i XVIII wieku rum stał się jednym z najważniejszych dóbr handlowych obu ameryk i przyczynił się do popularyzacji mojito. Dzisiaj mojito to jeden z najsławniejszych drinków na świecie.
Ernest Hemingway jest osobą mocno związaną z Mojito, ponieważ często jest przedstawiany jako wielki miłośnik tego drinka. Przypuszcza się też, że Hemingway rozsławił hawański bar La Bodeguita del Medio, będąc jego stałym klientem, i pisząc na tamtejszej ścianie „My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita” (pol. „moje mojito w La Bodeguita, moje daiquiri w El Floridita”). Ten epigraf, ręcznie pisany i podpisany jego imieniem i nazwiskiem nadal istnieje, lecz jest podawany w wątpliwość przez biografów Hemingway'a, w szczególności w kontekście mojito jako ulubionego napoju pisarza.